4 котлета от риба уаху или треска х 120 г (с кост по средата)
1 ч.л. сусамово олио
80 мл зехтин
2 скилидки чесън
4 см корен от джинджифил
1/2 връзка пресен лук
2 стръка кориандър, с корени
2 лайма, сок
1 с.л. мед
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. За соса настържете фино обелените скилидки чесън и джинджифил в тенджерка. Настържете фино и кората на 1/2 лайм. Добавете нарязаните на кръгчета стръкове пресен лук, без тъмнозелената част. Добавете нарязаните на ситно корени и стръкове кориандър, зехтина и сусамово олио. Разбъркайте и поставете на слаб огън за 3 минути. Сместа не трябва да завира, мазнината трябва се загрее до телесна температура.
2. Дръпнете соса от котлона и изтискайте сока на 1 лайм. Добавете меда и щипка сол. Разбъркайте.
3. Поръсете малко от мазнината от соса върху котлетите. Поръсете ги с повече черен пипер и по-малко сол. Поставете ги върху добре загрят грил-тиган или скара. Печете по 2 минути от всяка страна.
4. Нарежете листата кориандър и ги добавете в соса. Сервирайте рибните котлети върху основа от варен ориз, обилно поляти със сос от лайм и джинджифил. Поръсете със сок от лайм.