Продукти:
кайсии - 2 кг.
желираща захар Захира 2:1 - 1 кг.
пръчка канела - 1 бр.
ром - 50 мл.
Една от причините много домакини да се отказват да приготвят конфитюр от кайсии е, че е капризен и е трудно да се получи гъст и едновременно с това плодовете да запазят целостта си. Старият метод включваше киснене на кайсиите във варна вода и прочее предварителна подготовка, която отнемаше много часове. Сега е далеч по-лесно и най-важното – по-бързо. С желираща захар „Захира“ 2:1 ще направите конфитюр от кайсии за по-малко от час и половина.
Как така? Отговорът е във формулата на желиращата захар „Захира“ 2:1. Съставките в нея са смесени в идеалното съотношение и осигуряват бързо и лесно приготвяне на сладко само за 4 минути. Плодовете и желиращата захар от захарно цвекло се приготвят в съотношение 2:1, което ви дава лек и по-малко сладък конфитюр. И, разбира се, с желаната гъстота, като се запазват естественият цвят на плодовете и техният аромат.
Ще харесате гъстия конфитюр от кайсии върху филийка, намазана с масло, или пък с бухтички. Истински ще го оцените обаче, когато направите домашен кекс с него. Ароматът, вкусът, мекотата на плодовете – вълшебно вкусно изживяване. Ще можете ли да почакате до зимата, или ще опитате още сега, с пресен конфитюр? Нямаме търпение да споделите.
Факт е, че конфитюрът от кайсии не е така популярен като сладкото от ягоди или боровинки, но е крайно време това да се промени и да му отдадем заслуженото. Опитайте, ще ви хареса!
Да ви е сладко!
Начин на приготвяне:
1. Измийте кайсиите, почистете ги от костилките и ги нарежете на четвъртинки.
2. Сложете плодовете в тенджера, покрийте със захар "Захира" и варете на умерена температура.
3. Щом сместа заври, отстранете пяната и след 10 минути сложете канелата. Варете още 10 минути, разбъркайте добре, дръпнете от котлона, добавете ром и разбъркайте отново.
4. Разпределете конфитюра в бурканчета и обърнете с капачката надолу за поне 12 часа, докато изстине напълно.