
Необходими продукти:
350-400 г мед
50 г стафиди
2-3 лимона
1 чаена лъжичка мая
5 л вода
Начин на приготвяне:
Лимоните се нарязват на четвъртинки и се отстраняват семките, а стафидите се изплакват с вода.
В дълбок съд се изсипват лимоните, стафидите и меда. Отделно водата се оставя да кипне, а след това и да се охлади. С нея се заливат останалите продукти.
Когато водата се охлади до около 35-36 градуса, в нея се разтваря и маята. Сместа се оставя поне за 24 часа на топло. Щом тя започне да ферментира, лимоните и стафидите изплуват на повърхността.
В този момент напитката трябва да се прецеди и да се налее в бутилки, които се затварят плътно и се прибират на хладно за 2 седмици. Чак след това медовината е готова за консумация.