1 скилидка чесън
5 сушени люти чушки
1 ч.л. мравешка дъвка
150 мл бульон от скариди
100 мл доматен сок
сол и прясно смлян черен пипер
50 г сварен октопод
50 г сварени калмари
1/2 ч.ч. нарязана на дребни кубчета краставица
1/4 ч.ч. нарязани на дребно домати
1 с.л. нарязана на дребно чушка Халапеньо
2 с.л. нарязан червен лук
1 с.л. листа кориандър
1 с.л. нарязан пресен лук
120 г бланширани обелени скариди
1/2 лайм, сок
1/2 авокадо
Начин на приготвяне:
1. В голямо хаванче счукайте обелената скилидка чесън заедно със сушените люти чушки и мравешката дъвка*. Добавете бульона от скариди и доматения сок. Овкусете със сол и черен пипер.
2. Може да продължите да приготвяте коктейла направо в хаванчето или да пресипете основата в друг дълбок съд. Добавете нарязаните на кубчета сварени октопод и калмари. Върху тях разпределете нарязаните на дребно краставица, домати, червен лук и люти чушки. Добавете и нарязания на тънки кръгчета пресен лук и листа кориандър. След това е ред на скаридите.
3. Най-отгоре подредете резни авокадо. Поръсете със сок от лайм и нарязани на ситно кориандър и пресен лук.
4. Поднесете коктейла от скариди със солени крекери и царевичен чипс.
*Вместо този трудно достъпен продукт може да използвате 1/4 ч.л. паста от скариди.