Картофи с ориз на фурна (пирян)

Картофи с ориз на фурна (пирян)

1 от общо 1 гласа
80 мин.
Необходими продукти
  • картофи - 1 кг - 2.29 лв
  • стерелизирани домати на кубчета или пресни - 300 гр
  • ориз - 100 гр - 0.37 лв
  • лук - 1 глава - 0.12 лв
  • моркови - 1 бр - 0.13 лв
  • олио - 100 мл - 0.42 лв
  • магданоз - 1/2 връзки - 0.65 лв
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Постните картофи с ориз на фурна са манджичка, която ще събуди спомени за кухнята на баба на село в много от вас. Не е претенциозна и е особено характерна за ловешкия край, където я наричат пирян. Приготвя се лесно, с миниламен набор от продукти, които се намират във всеки дом. Трябват ви само картофи, домати, лук, ориз, моркови.

На нас рецептата за пирян ни хареса, защото това е ястие, което може да се приготвя и през лятото, и през студените месеци. Единствената разлика е в доматите, които зиме са от консерва, а през другото време са пресни. Пирянът е много вкусен топъл, но и когато изстине, няма да го откажете. С хубава свежа салата ще си оближете пръстите. А и ще се убедите колко вкусни могат да са простичките български манджи без месо.

В оригиналната рецепта за картофи с ориз на фурна по ловешки, след като ястието се изпече, се залива със смес от счукан чесън, оцет и накълцан магданоз и чак след това се поднася. През лятото в жегите действа ударно освежаващо, но е и доста миризливо. Ние пропуснахме тази част. Ако вие обичате да си добавяте оцет и чесън и на други ястия, а не само на шкембе чорба, давайте смело. Ще чакаме после да споделите дали ви е харесал вкусът.

  1.  Нарежете лука на ситно и го запържете в олиото. Щом поомекне, добавете изчистения и измит ориз и малко вода и задушавайте за няколко минути, докато оризът стане прозрачен.
  2.  Обелете картофите и ги нарежете на тънки филийки.
  3.  Наредете половината картофи на дъното на намазана с олио тава. Отгоре разпределете ориза, подправете с черен пипер и нарязания магданоз. Покрийте с останалите картофи, върху тях разпределете доматите, налейте вода колкото да покрие продуктите.
  4.  Печете ястието на 200 градуса до готовност на ориза и картофите.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти