картофи - 1 кг - 2.29 лв
яйца - 2 бр - 1.33 лв
зелен лук - 2 стръка - 0.85 лв
шпек Орехите - 1/2 парчета - 4.25 лв
кашкавал - 250 гр - 5.62 лв
брашно - 100 гр - 0.19 лв
олио - 200 мл - 0.84 лв
сол на вкус
черен пипер на вкус
Ако сте се размечтали за апетитни картофени кюфтета със златист загар, а в хладилника ви има и парче шпек, непременно трябва да ги обедините и да опитате тази рецепта. Минималистична откъм продукти, но без компромис с вкуса. Хубави жълти картофи, малко зелен лук за цвят и свежест, сол и черен пипер…
Специалната съставка в наглед скромните картофени кюфтета е шпек „Орехите“. Защото искахме да има месце и да не товарим кюртофите с подправи, а да оставим миксът от аромати в салама да ги овкуси деликатно и да донесе онези характерен български вкус. И понеже не панираме кюфтетата, тук-там се получават много апетитни запържени ръбчета от салам, които ги правят още по-неустоими.
Кашкавалът пък придава мекота и от своя характерен млечен вкус. Ще ви хареса, особено докато са още топли-топли. А сме сигурни, че няма да им дадете възможност да изстинат. Вече сме опитвали тези картофени кюфтета с шпек „Орехите“ и знаем колко подмамващо вкусни са. И колко бързо свършват.
Този път няма да поливаме златистите картофени кюфтета с шпек „Орехите“ с млечен сос, както иначе повелява традицията. Предлагаме ви да опитате нов вариант за поднасяне – с прясна салата, може би и мариновани чушлета, но не и друго. Салатата, особено ако с домати, лук и червени чушки, им подхожда много добре, без да ги скрива или обезличава. Дайте им възможност да блеснат на масата, заслужават.
Да ви е вкусно!
Начин на приготвяне:
1.Сварете картофите, обелете ги и ги смачкайте много добре в купа.
2. Към тях прибавете разбитите яйца и почистения и нарязан на ситно зелен лук. Овкусете със сол и черен пипер, добавете настъргания кашкавал, брашното и нарязания на ситно шпек "Орехите".
3. Смесете всичко много добре и с намазнени ръце оформете кюфтета с големина по ваш избор.
4. Загрейте мазнината в тиган и изпържете кюфтетата на умерена температура до златист загар и от двете страни. Извадете ги върху кухненска хартия, за да се отцеди мазнината, и сервирайте с гарнитура по желание.