- 1 зелка
- 300 г говежда или телешка кайма
- 2 глави лук
- 3 с.л. масло
- 1 червена чушка
- 3 щипки сол
- 3 щипки лют червен пипер
- 1 с.л. доматено пюре
- топла вода
Начин на приготвяне:
Използвайте малка, но крехка зелка. Откъснете листата зеле от зелката. Измийте ги. Изрежете твърдата им част. Сложете ги едно върху друго, по 3-4 листа, и навийте на руло. Срежете рулото на две, сложете двете части една върху друга и нарежете на тънки ивици.
Обелете лука и го нарежете. разтопете маслото в тенджера. Запържете каймата, като я разделяте с помощта на дървена лъжица. Щом цветът и се промени, добавете нарязания лук. Овкусете със сол и червен пипер.
Разтворете доматеното пюре в чаша топла вода. Залейте продуктите в тенджерата с него. Почистете чушката и я нарежете на тънки кръгчета.
Сложете нарязаното зеле при каймата и лука, като го добавяте на порции. Щом се свие едната порция, добавете втората и т.н. Не разбърквайте много. Зелето трябва да остане върху каймата и лука. Върху него подредете кръгчетата чушка. Залейте с 2 ч.ч. топла вода и захлупете.
Гответе на слаб огън 25 минути. Сервирайте.
Още рецепти:
- Ребърца с кисело зеле
- Пиле с кисело зеле и горчица
- Как се прави: Голи сарми
- Супа от кисело зеле и леща