Италиански кекс с круши

Италиански кекс с круши

0 от общо 0 гласа
80 мин.
Необходими продукти
  • пълнозърнесто брашно - 1.5 ч - 0.46 лв
  • царевично нишесте - 1/4 ч.ч. - 0.50 лв
  • бакпулвер - 1.5 чаена лъжица - 0.10 лв
  • сода бикарбонат - 1/4 ч.л. - 0.01 лв
  • захар - 3/4 ч.ч. - 0.40 лв
  • яйца - 3 бр - 2.00 лв
  • маскарпоне - 1 ч.ч. - 4.55 лв
  • олио - 2.5 с.л. - 0.10 лв
  • сол - 1/4 ч.л.
  • круши - 2 бр - 1.20 лв

С тази рецепта ви каним да отскочим заедно до слънчева Италия и да се почерпим с парче по-нетрадиционен кекс с круши. Пълнозърнестото брашно в него автоматично го вкарва в графата „здравословен“. Ако сте запалени по сладкишите, вероятно ще очаквате и да стане като твърд и сбит като тухла заради липсата на глутен. Маскарпонето обаче „спасява“ десерта. От него тестото става кремообразно и има мек млечен вкус.

Вкусът му наистина е една идея по-груб, но текстурата определено не е сбита, а крушите дават приятна свежест.

Когато бъркате тестото за италианския кекс с круши, ползвайте дървена лъжица. В него няма течност, за разлика от традиционното кексово тесто, и това го прави много затормозяващо за миксера. То има по-скоро хлебна структура, но прясната круша, която се добавя вътре и се нарежда отгоре, го отпуска. Затова ви препоръчваме да ползвате по-сочен сорт.

Когато ги добавите накрая, бъркайте внимателно. Това е мек плод и лесно се чупи, а целта е парченцата да се запазят цели и да се виждат, когато си отрежете от готовия кекс.

А той върви чудесно със силно италианско кафе или пък чаша ароматен чай и любима приятелка на следобедна раздумка. И понеже е с пълнозърнесто, а не с бяло брашно, може да си позволите малко повече от него. Тук ви намигаме съзаклятнически и ви пожелаваме добър апетит.

  1.  Почистете и обелете крушите. Нарежете едната на средноголеми кубчета, а другата – на тънки филийки. Запазете втората за украса на кекса.
  2.  В купа разбийте яйцата и захарта до кремообразна консистенция. Добавете маскарпонето и продължете да биете докато получите гладка и хомогенна смес.
  3.  В друга купа смесете сухите съставки – брашното, нишестето, солта, бакпулвера и содата. Разбъркайте добре.
  4.  С помощта на дървена лъжица прибавете сухите съставки към яйчената смес. Бъркайте внимателно, за да се смесят. След това добавете олиото и бъркайте до получаване на еднородна смес. Добавете нарязаната на кубчета круша и отново разбъркайте.
  5.  Намазнете и поръсете с брашно кръгла форма за торта с диаметър 23 см. Изсипете кексовата смес в нея. Отгоре наредете нарязаната на филийки круша и поръсете с 2 с. л. захар.
  6.  Загрейте фурната на 175 градуса и печете италианския кекс с круши 45-60 минути или докато забитата в него клечка за зъби излезе чиста, без полепнало тесто.

Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа пълнозърнесто брашно, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа маскарпоне, което може да предизвика алергични реакции.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол