- пълнозърнесто брашно - 1.5 ч - 0.46 лв
- царевично нишесте - 1/4 ч.ч. - 0.50 лв
- бакпулвер - 1.5 чаена лъжица - 0.10 лв
- сода бикарбонат - 1/4 ч.л. - 0.01 лв
- захар - 3/4 ч.ч. - 0.40 лв
- яйца - 3 бр - 2.00 лв
- маскарпоне - 1 ч.ч. - 4.55 лв
- олио - 2.5 с.л. - 0.10 лв
- сол - 1/4 ч.л.
- круши - 2 бр - 1.20 лв
С тази рецепта ви каним да отскочим заедно до слънчева Италия и да се почерпим с парче по-нетрадиционен кекс с круши. Пълнозърнестото брашно в него автоматично го вкарва в графата „здравословен“. Ако сте запалени по сладкишите, вероятно ще очаквате и да стане като твърд и сбит като тухла заради липсата на глутен. Маскарпонето обаче „спасява“ десерта. От него тестото става кремообразно и има мек млечен вкус.
Вкусът му наистина е една идея по-груб, но текстурата определено не е сбита, а крушите дават приятна свежест.
Когато бъркате тестото за италианския кекс с круши, ползвайте дървена лъжица. В него няма течност, за разлика от традиционното кексово тесто, и това го прави много затормозяващо за миксера. То има по-скоро хлебна структура, но прясната круша, която се добавя вътре и се нарежда отгоре, го отпуска. Затова ви препоръчваме да ползвате по-сочен сорт.
Когато ги добавите накрая, бъркайте внимателно. Това е мек плод и лесно се чупи, а целта е парченцата да се запазят цели и да се виждат, когато си отрежете от готовия кекс.
А той върви чудесно със силно италианско кафе или пък чаша ароматен чай и любима приятелка на следобедна раздумка. И понеже е с пълнозърнесто, а не с бяло брашно, може да си позволите малко повече от него. Тук ви намигаме съзаклятнически и ви пожелаваме добър апетит.
- Почистете и обелете крушите. Нарежете едната на средноголеми кубчета, а другата – на тънки филийки. Запазете втората за украса на кекса.
- В купа разбийте яйцата и захарта до кремообразна консистенция. Добавете маскарпонето и продължете да биете докато получите гладка и хомогенна смес.
- В друга купа смесете сухите съставки – брашното, нишестето, солта, бакпулвера и содата. Разбъркайте добре.
- С помощта на дървена лъжица прибавете сухите съставки към яйчената смес. Бъркайте внимателно, за да се смесят. След това добавете олиото и бъркайте до получаване на еднородна смес. Добавете нарязаната на кубчета круша и отново разбъркайте.
- Намазнете и поръсете с брашно кръгла форма за торта с диаметър 23 см. Изсипете кексовата смес в нея. Отгоре наредете нарязаната на филийки круша и поръсете с 2 с. л. захар.
- Загрейте фурната на 175 градуса и печете италианския кекс с круши 45-60 минути или докато забитата в него клечка за зъби излезе чиста, без полепнало тесто.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа пълнозърнесто брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа маскарпоне, което може да предизвика алергични реакции.
Прочетете още:
- Все повече хора започват да пият кафето си с бучка масло, ето защо
- Тези звезди се подложиха на кето диета и са повече от доволни
- Кои са осемте най-добри протеина на растителна основа
- Направих тези 5 промени в ежедневието си и свалих 5 килограма неусетно
- Витамин С и неговата сила да ни разхубавява
- Как тялото ни сигнализира, че му липсва витамин Д
- Истината за кетонната диета или защо е важно да прилагаме лечебния глад
- Енергията е в основата на всичко: интервю с холистичния терапевт Гергана Радович
- Какво представлява средиземноморската диета (и как да я спазваме)