белен боб Крина - 500 гр
пушени гърди - 700 гр
моркови - 2 бр
лук - 1 глава -
печени чушки - 4-5 бр
стерилизирани домати на кубчета - 1 малка кутия
олио - 50 мл
брашно - 2 с.л.
червен пипер - 1 с.л.
сух джоджен - 1 с.л.
риган - 1/2 с.л.
сол - 1/2 ч.л.
Гъстичка яхния от боб с аромат на печени чушки и пушени ребра, мек ръчен хляб, люти чушлета… Нима някой може да й устои. И все я оставяме за събота или неделя, когато успяваме да отделим време за изпълнението на целия бобен ритуал – от накисването за една нощ, през изхвърлянето на първата вода, та до бавното сваряване. Ех!
Имаме добра новина за вас – яхния от боб с пушени ребра може да се направи и за по-малко от час и половина. Просто си вземете белен боб „Крина“. Пригответе и няколко печени чушки, моркови, глава лук и домати от консерва и това е всичко. О, да не забравим пушените ребра. Без тях яхнията няма да има този примамлив вкус и аромат. Не че няма пак да си я хапнете с удоволствие, но е друго, когато от тенджерата се разнесе ухание на пушено месце.
И понеже става бързо, можете да си я сготвите и вечер след работа през седмицата!
Голямото предимство на беления боб е, че пести време, защото се сварява за около 35 минути без предварително накисване. Това го прави много удобно решение за модерната домакиня, която въпреки всичко се стреми да предложи на семейството си топла домашно сготвена храна. Освен това заради премахнатите люспи е щадящ за корема и не създава чувство за тежест.
С него могат да се приготвят както класически бобени рецепти от старите тефтери, така и пюрета, крем супи и разядки. Опитайте!
Начин на приготвяне:
Изсипете беления боб "Крина" в тенджера, залейте с 2 л вода и варете по описанието на опаковката. След като заври, прибавете нарязаните моркови и лук и нарязаните ребра.
Варете за около 30-35 минути, подправете със сухия джоджен и риган и дръпнете от котлона.
Загрейте олиото в тиган, сложете първо солта и след това нарязаните на малки кубчета печени чушки. Задушете ги, след което прибавете брашното и червения пипер. Разбъркайте добре и щом брашното се запържи, налейте доматите.
Гответе запръжката 3-4 минути, изсипете я при боба и върнете тенджерата на котлона. Разбъркайте добре, варете още няколко минути и сервирайте.