Хрупкави филенца от скумрия

Mалко по-различен и изненадващ вариант

0 от общо 0 гласа
30 мин.
Необходими продукти
  • филе от скумрия - 500 гр - 5.63 лв
  • овесени ядки фини - 150 гр - 2.18 лв
  • олио - 100 мл - 0.42 лв
  • яйца - 2 бр - 1.33 лв
  • лимони - 1 бр - 0.54 лв
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Когато стане въпрос за скумрия, последното, за което се сещаме, е да я метнем в тигана. Обикновено я печем – във фурната с доматен сос, увита във фолио с лимон и черен пипер или пък на скара. Тя обаче е не по-малко вкусна и пържена. Ние решихме да ви предложим един малко по-различен и изненадващ вариант за хрупкави филенца от скумрия. Панировката не е от традиционното царевично брашно или галета, а от овесени ядки.

Получава се чудесна компания за чаша добре охладено бяло вино или пък студена бира. Сигурни сме, че ще стане предпочитаното ви градско лятно рибно изкушение. Лесно се приготвя, става бързо и няма да отнеме от времето, прекарано навън. Със салата от сезонни зеленчуци се получава чудесна импровизирана вечеря.

Вкусната скумрия е достъпна риба, цената й е съвсем приемлива, така че няма да натежи на бюджета. Ако не можете да намерите филе в близкия рибен магазин, си вземете цяла риба и я филетирайте сами. Трябва ви само достатъчно остър нож с тънко и гъвкаво острие.

Според някои готварски теории месото на морската риба е достатъчно солено заради средата, която обитава, и съответно не трябва да се соли допълнително. Нашият кулинар Георги Николов не е на това мнение, особено когато става въпрос за черноморска риба. Затова препоръката ни е да си посолите предварително филето от скумрия, въпреки че шансът да е черноморска е малък. Може да добавите солта и в панировката, ако така ви е по-лесно. Подправки не са й необходими, освен малко черен пипер за лека пикантност, но той е изцяло по желание.

  1.  Нарежете филето от скумрия на парчета и го подправете със сол и черен пипер.
  2.  В купичка разбийте яйцата, а в друга чиния изсипете овесените ядки.
  3.  Загрейте олиото. Потапяйте парчетата филе от скумрия първо в яйце, а след това в овесени ядки и ги изпържете от двете страни.
  4.  Извадете в чиния, покрита с кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. Сервирайте хрупкавите филенца от скумрия с резенче лимон.

Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

12 дни до магията
12 дни до магията 12 дни до магията
Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти