- кори за баница Bella - 1 пакет - 3.99 лв
- сирене Бри - 250 гр - 9.75 лв
- зехтин - 120 мл - 1.32 лв
- мед - 60 гр - 1.23 лв
- прясна мащерка - 5 стръка - 0.39 лв
- пресен розмарин - 2 стръка - 0.39 лв
- риган - 1 ч.л. - 0.41 лв
Ако искате да превърнете семейната съботно-неделна закуска в разглезващо удоволствие, направете хрупкава баница с билки и бри. Топло и меко сирене бри и ароматни хрупкави кори, полети с мед за разкош… Греховно вкусно! А се прави толкова лесно, че няма да повярвате. В центъра на това огнено слънце е питка сирене бри, а около него като лъчи се редят ароматизирани с пресен розмарин, мащерка и качествен зехтин кори за баница.
Трикът, за да се получи това вдъхновяващо и апетитно чудо, е да ползвате фини точени кори Bella. Те са изключително тънки, но в същото време достатъчно еластични, така че не се трошат и подготовката на баницата е бърза и лесна. И най-важното, няма да се изнервяте. Всички знаем колко е досадно, когато се опитваме да сътворим нещо ефектно, а продуктите ни саботират. С фините кори на Bella няма такава опасност.
С лекотата, с която ще си направите тази хрупкава баница с билки и бри, ще приготвите всяко друго изкушение, за което са ви необходими кори. От класическа баница, през триъгълни банички с каквато плънка пожелаете, до апетитния мандраджийски бюрек. Е, може и нещо сладичко, разбира се. Непременно трябва да опитате банановия щрудел с орехи и стафиди.
И понеже започнахме с това, че нашата хрупкава баница с билки и бри е много разглезваща закуска, сме длъжни да добавим, че тя е също толкова разглезващо предястие. От опит знаем, че сложим ли нещо такова на масата, до основното може и да не се стигне. Няма кой да устои. Опитайте и ще се убедите.
Добър апетит!
- Сложете сиренето в центъра на кръгла тава, покрита с хартия за печене.
- Разстелете корите за баница на работната повърхност. Вземете една кора, намажете обилно със зехтин, поръсете с риган и отгоре сложете друга кора. Намажете я със зехтин и нагънете на ветрило.
- Омотайте полученото ветрило плътно около сиренето и продължете по същия начин докато корите свършат.
- След като корите са разпределени равномерно в тавата около сиренето, вземете нож и направете разрези по повърхността на сиренето, така че да се получат равномерни квадратчета.
- Намажете със зехтин обилно горната част на корите и сиренето и печете на 180 градуса до равномерен залтист загар. След това извадете, залейте с мед и подправете с нарязаните на ситно мащерка и розмарин.
Внимание: Съдържа сирене Бри, което може да предизвика алергични реакции.