- македонска наденица Leki - 4 бр - 5.56 лв
- питки - 4 бр - 1.49 лв
- червени чушки - 5 бр - 3.59 лв
- кисели краставички - 6 бр - 2.47 лв
- майонеза - 150 гр - 1.79 лв
- чесън - 3 скилидки - 0.24 лв
- магданоз - 1/2 връзки - 0.65 лв
- зехтин - 30 мл - 0.33 лв
- сол на вкус
Традициите не са това, което бяха и хотдог може да се направи не само с кренвирш, но и с наденица. Горчицата и кетчупът изобщо не са задължителни. Вместо тях може да си забъркате домашен майонезен сос с кисели краставички и кълцана салата от печени чушки. Издълбайте питката, няма нужда от толкова много хляб, и използвайте само хрупкавата й част. Добавете запечена наденица и магията се получава от само себе си. Хотдог, но много по-добър от оригинала!
Каква наденица да вземете! Обикновено отговорът е каквато ви харесва, но този път ще заложим на македонска наденица Leki. Превъзходна е, когато мине през огъня. Освен това вкусът й се вписва съвършено в компанията на печените чушки, киселите краставички и хрупкавия бял хляб. Запечете я достатъчно дълго, така че да може да освободи онова неповторимо уханние и ръбчетата да станат приятно хрупкави.
Най-важното, преди да поднесете вашия хотдог с македонска наденица, е да не го оставяте да престоява. Сглобете всички елементи и поднесете веднага. Иначе хлебчето ще се пропие със сос и ще омекне, а точно това не искаме. Едно от най-досадните неща в оригиналния хотдог е именно напояването на хлебчето. Ще го избегнете, като извървите бързо крачките от барбекюто до масата.
Няма да е честно, ако не си отворите студена бира с вашия хотдог. Традициите може и да не са това, което бяха, но защо да не вземем доброто от тях.
Наздраве и да ви е вкусно!
Начин на приготвяне:
- Измийте чушките, почистете ги от семките и ги изпечете на барбекю. Завийте ги в алуминиево фолио и ги оставете да се задушат за 20 минути.
- Обелете чушките, нарежете ги на дребни кубчета и ги сложете в купа. Прибавете ситно нарязания чесън и магданоз, залейте със зехтин, овкусете със сол и разбъркайте много добре.
- Нарежете киселите краставички на малки кубчета. Разбъркайте майонезата с 2-3 с.л. от маринатата от краставичките и към така получения сос сложете нарязаните краставички. Разбъркайте добре.
- Обелете наденицата, нарежете на гребен и прободете на шишче, така че да се изправи напълно. Изпечете я на барбекюто.
- Щом наденицата се изпече, разрежете питките по дължина и издълбайте средата. Намажете с майонезения сос, сложете от печените чушки, върху тях сложете наденицата, отново намажете с майонезения сос и завършете с печени чушки.
Внимание: Съдържа майонеза, което може да предизвика алергични реакции.