450 г брашно
250 г грис от твърда пшеница
7 г суха мая
1 с. л. сол
30 мл зехтин
1 с. л. захар
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в 350 мл топла вода, заедно със захарта. Смесете брашното със солта и гриса от твърда пшеница.
Оформете кладенче. В него налейте шупналата мая и зехтина. Замесете меко и еластично тесто.
Прехвърлете го в намазнена купа. Покрийте го и го оставете да втаса. Оформете тестото на хляб. Покрийте кръгъл панер с памучна кърпа, поръсете я с брашно и поставете вътре тестото. Покрийте го с кърпата и го оставете да втаса.
Сложете във фурната камък за пица и я включете на 220 градуса с вентилатор. На дъното ѝ сложете голям камък. По повърхността на хляба направете прорези.
Сложете го върху добре сгорещения камък за пица във фурната. Напръскайте с вода камъкът на дъното, за да се образува пара. Печете хляба около 25 минути.
Други рецепти:
Царевичен хляб с маслини за закуска
Как да омесим хляб у дома
Как да съхраняваме хляб
Да си направим хляб със семена
Три индийски хляба от едно тесто