пилешко месо за гирос Creta Farms - 2 пакета
чеснов сос - 200 гр
салата айсберг - 1 бр
краставици - 1 бр
домати - 2 бр
питка за гирос - 4 бр
Сочният и засищащ гирос с пилешко месо е гръцкият начин да хапнете нещо на крак и набързо. Появява се в Атина след Втората световна война, но на масова популярност започва да се радва през 70-те години на миналия век. Наричат го гръцки дюнер, в което има обективни исторически основания, но гърците са направили така, че той наистина да се отличава от дюнера. Първо, прави се с по-дебела питка, подобна на тази за сувлаки. Второ, предлага се основно с пилешко и свинско. И трето, поднася се с дзадзики. Принципът на приготвяне на месото е същият, само че гиросът си има вкус на гръцко.
Трикът и при дюнера, и при гироса е не само изпичането, но и подправянето на месото. Вкъщи това е трудно постижимо. За радост на всички почитатели на този тип храна, със специалното месо за гирос на Creta Farms домашният гирос с пилешко е възможен и също толкова вкусен, колкото и оригиналът. Изпича се за десетина минути – точно колкото да си приготвите добавките, с които искате да го гарнирате.
Традиционно в гироса се слагат домати, лук, пържени картофи и дзадзики. Съгласете се, че това е трудно за отхапване. А и не е задължително. В крайна сметка всичко е въпрос на вкус. Затова ние го направихме с чеснов сос, айсберг, домати и краставици. Вие изберете вашия перфектен варинт по свой вкус и се насладете на всяка хапка.
Добър апетит!
Начин на приготвяне:
1. Извадете пакета с пилешко месо "Крета Фармс" от фризера, отгорете го, изсипете месото върху хартия за печене в тавичка и оставете да постои 5-10 минути.
2. Изпечете месото в предварително загрята на 180 градуса фурна за 6-8 минути.
3. През това време обелете краставицата, разрежете я на 2, почистете я от семките, след което я нарежете на тънки лентички. Доматите нарежете на полумесеци. Салатата айсберг измийте и накъсайте на средно големи парчета.
4. Докато месото е във фурната, сложете питките да се затоплят за 1-2 минути.
5. Извадете питките и месото от фурната. Намажете всяка питка щедро с чеснов сос, сложете от салатата айсберг, по няколко ивички краставица и 3-4 резенчета домат. Накрая покрийте с пилешкото месо на "Крета Фармс". По желание може да добавите още чеснов сос отгоре.