1/2 ч.ч. меко масло
1/4 ч.ч. разтопено кокосово масло
1/2 ч.ч. кокосова захар
2 яйца
2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода бикарбонат
1/4 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. морска сол
1 шушулка ванилия
3 ч.ч. пълнозърнесто брашно (или бадемово)
1 ч.ч. кокосово мляко
1/2 ч.ч. какао
2 с.л. кайенски пипер
1 ч.л. течен мед (или кленов сироп)
1 ч.ч. замразени горски плодове
1 замразен банан
1 с.л. кисело мляко
1 ч.л. чия
20 мл тъмен ром
Начин на приготвяне:
1. В купа смесете маслото, течното кокосово масло и захарта. Разбъркайте до пухкавост. Добавете яйцата и разбийте. След това добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия, канелата и кокосовото мляко. Разбъркайте.
2. В друга купа смесете сухите съставки - брашното, содата бикарбонат, бакпулвера и солта. Разбъркайте добре и офоромете кладенче. В него изсипете течните съставки. Разбъркайте до хомогенност.
3. Намажете с кокосово масло вътрешността на формички за понички и раазпределете сместа в тях. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 15-20 минути.
4. За какаовата глазура разбъркайте какаото, меда или кленовия сироп, кайенския пипер и течното кокосово масло до гладкост.
5. За крема сипете в блендер киселото мляко, чията, замразените банан и горски плодове и рома. Смелете до гладкост.
6. Изстиналите понички разрежете на две по хоризонтал. Подредете всички половинки върху решетка и ги поръсете с какаова глазура. "Шапките" на поничките поръсете с кокосови стърготини и едросмлени ядки шамфъстък. Върху долните половинки на поничките намажете крем. Съединете долната и горната част на всяка поничка.