Необходими продукти:
1 и 1/4 ч.ч. микс от безглутенови брашна (1 ч.ч. оризово брашно + 1/4 ч.ч. брашно от елда, нахут или царевица)
2/3 ч.ч. кафява захар
1/4 ч.ч. пюре от варени сладки картофи или тиква
1/4 ч.ч. кокосово мляко
1/4 ч.ч. олио от гроздови семки или друга растителна мазнина
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче
2 с.л. сусамов тахан
1 ч.л. джинджифил (настърган)
2 цветчета карамфил (ситно счукани)
1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. оцет
За гарниране:
100 г натурален шоколад
15-16 лешника или ореха (ситно нарязани)
Начин на приготвяне:
Смесете сухите и мокрите съставки в отделни купи. Разбъркайте двете смеси много добре. Изсипете мократа смес при сухите съставки.
Разбъркайте ги с лъжица, докато се получи гъста каша. Изсипете сместа в тава, която предварително сте застлали с хартия за печене.
Изпечете сладкиша на 170 градуса в предварително загрята фурна. Пробвайте с клечка за зъби дали е готов. Необходими са му около 20-30 минути печене.
Извадете готовия десерт от фурната и го оставете да престои 5-10 минути във формата за печене. След това го извадете от нея, заедно с хартията, и го поставете върху решетка или дъска, за да се охлади напълно. Нарежете го на квадрати.
Разтопете шоколада на водна баня и украсете сладкиша, поръсвайки го и с ядките.
Здравословен сладкиш
С аромат на канела
25189