Владишки хляб

Владишки хляб

0 от общо 0 гласа
60 мин.
Необходими продукти
  • яйца - 5 бр - 3.32 лв
  • захар - 3/4 ч.ч. - 0.54 лв
  • мед - 3/4 ч.ч. - 4.12 лв
  • орехи счукани - 1 ч.ч. - 5.24 лв
  • стафиди - 1/2 ч.ч. - 0.90 лв
  • канела - 1 ч.л. - 0.10 лв
  • бакпулвер - 1 ч.л. - 0.10 лв
  • брашно - 1.5 чаена чаша - 0.47 лв
  • сол - 1 щипка

Няма нищо, ако никога досега не сте чували за владишки хляб. Ние от Mate Kitchen обичаме да изтупваме от праха стари традиционни български ястия и да разказваме за тях.

Владишкият хляб е десерт, който някога са приготвяли в ловешкия край, но днес е малко позабравен. Сладък е като кекс, в него има сушени плодове, но структурата му е плътна, като на хляб.

Особеното в този десерт (или пък закуска) е, че се слагат равни количества захар и мед. Тази комбинация дава друг тип сладост. Може би става една идея по-тежко, но пък това е стара рецепта от времената, когато захарта е била дефицитен и скъп продукт. Самият владишки хляб засища и не може да изядете много от него, защото ще ви дотежи на корема.

Ние следвахме оригиналната рецепта и сложихме в тестото орехи и стафиди. Ако искате, може да я обогатите с други сушени плодове и ядки, които са традиционни за нашите географски ширини. Нека само да са по-сладки и месести. Преспокойно можете да нарежете сини сливи, кайсии и череши. Гарантирано ще стане вкусно.

Хлябът е чудесен за закуска с чаша билков чай. Събират се хубави, меки вкусове и аромати, които носят особеното усещане за едно време. Може, разбира се, да си отрежете парче от него и за следобедното кафе.

Ние обещаваме да сготвим за вас още стари български рецепти, защото се оказва, че кулинарната ни съкровищница хич не е за подценяване.

Да ви е сладко от Mate Kitchen!

  1.  В купа смесете натрошените орехи, стафидите, канелата и брашното.
  2.  Разбийте яйцата със захарта. Прибавете меда, солта и бакпулвера.
  3.  Постепенно и с внимателно бъркане започнете да прибавяте от сухата смес. Бъркайте леко, трябва да се получи хомогенна маса.
  4.  Изсипете готовото тесто в намаслена и поръсена с брашно фурна и печете владишкия хляб в предварително загрята на 180 градуса фурна около 45 минути. Проверявайте го от време на време с клечка за зъби. Когато по нея вече не остава полепнало тесто, е готов и можете да го извадите.
  5.  Изчакайте владишкия хляб да изстине и чак тогава го нарежете и поднесете.

Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа орехи, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти