Време за приготвяне: 40 минути (време за охлаждане на тестото)
Необходими продукти за 6 порции:
за линцер тестото:
100 г краве масло (меко)
150 г брашно
50 г пудра захар
1 яйце
за плънката:
200 г пресни горски плодове (микс)
100 г захар
50 мл бяло вино за аромат
15 г нишесте
кора от портокал по желание
Начин на приготвяне:
1. Продуктите за тестото се смесват и с претриване между дланите се прави първо на трохи, а след това се доомесва до получаването на средно меко тесто. Оставя се да престои в хладилник 30 минути или 1 час (може и цяла нощ).
2. Плодовете, захарта и бялото вино за плънката се сипват в подходящ съд и се оставят на огъня да заврят. Нишестето се разбива в малко студена вода и се налива постепенно при непрекъснато бъркане. Вари се до сгъстяване, без да се прекратява бъркането. Накрая се слага настъргана портокалова кора. Оставя се да изстине напълно, за да стегне добре сместа.
3. Тестото се разточва на кора с дебелина максимум 5 мм, като предварително се отделя малко (колкото яйце) за решетката. Внимателно се прехвърля във форма за печене (ако не е силиконова, трябва да бъде намазнена и набрашнена), като трябва да се покрият и стените. Може да се сложи отново в хладилник за 10 минути. След
това се разпределя охладената плънка и отгоре се украсява, като се прави решетка от отделеното тесто.
4. Пече се на 160–180 градуса до зачервяване.
Алтернативна рецепта за сладкиш:
Вижте още рецепти в нашата специална колекция в Vbox7.com ТУК!