За ваниловото тесто
пълнозърнесто брашно - 270 гр
кафява захар Пасифлора - 130 гр
яйца - 2 бр.
олио - 40 мл
ванилов екстракт - 2 ч.л.
сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
За какаовото тесто
пълнозърнесто брашно - 250 гр
кафява захар Пасифлора - 130 гр
яйца - 2 бр.
олио - 40 мл
какао - 20 гр
сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
Няколко двуцветни великденски сладки с чаша чай или кафе в априлския следобед. Или няколко от тях в джоба на детето, преди да е излязло да играе навън. Или няколко грижливо подредени в кутия за работа. Вкусните сюжети могат да бъдат безброй, вие само направете сладките и ги сложете в поднос в средата на масата. Неустоими са дори само на външен вид, така че скоростното им изчезване е неминуемо.
Великденски сладки вероятно провокира ароматни асоциации с козунак, но този път ще ви изненадаме. Няма да намесваме козунака, но ще ви изкушим с плътно, наситено и естествено ухание на меласа и зърнена сладост. Как така? Просто са приготвени с нерафинирана кафява тръстикова захар „Пасифлора“ и пълнозърнесто брашно. Тези две съставки променят изцяло правилата на сладката игра.
Вероятно се питате възможно ли е да получим „нормални“ великденски сладки, след като двата основни продукта са заменени с по-здравословни алтернативи. Може и още как!
Тръстиковата захар замества бялата захар напълно и не изисква специална подготовка преди готвене. Разтваря се във вода, топи се, когато се нагрее. Може да се използва за сладкиши, десерти, напитки, както и като хрупкава поръска върху тестени изкушения – мъфини, бисквити, кексове, козунак, кифлички, рула. С нея можете да направите и домашни конфитюри, сиропи, компоти.
Помнете, че не е нужно да чакате специален празник, за да си подарите миг наслада. Макар името им да е великденски сладки, можете да си ги приготвите по всяко време на годината.
Светли и сладки великденски празници!
Начин на приготвяне:
За ваниловото тесто
1. В купа разбийте 2 от яйцата заедно с кафявата захар „Пасифлора“. Към тях при непрекъснато бъркане прибавете ванилията и содата.
2. Към така получената хомогенна смес прибавете брашното на порции и бъркайте на ръка докато се получи меко светло тесто.
За какаовото тесто
1. В купа разбийте 2 от яйцата заедно с кафявата захар „Пасифлора“. Към тях при непрекъснато бъркане прибавете ванилията, содата и какаото.
2. Към така получената хомогенна смес прибавете брашното на порции и бъркайте на ръка докато се получи меко тъмно тесто.
3. Щом сте готови и с двата вида тесто, резточете еднакви ленти и от двата цвята. Долепете ги една до друга и с помощта на формички за сладки или чаша изрежете двуцветни сладки.
4. Подредете сладките в тава, покрита с хартия за печене, на разстояние една от друга.
5. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до лек златист загар.
Внимание: Съдържа яйца и пълнозърнесто брашно, които могат да предизвикат алергични реакции.