400 гр орехи
600 гр фурми
120 гр сушени череши или боровинки
120 гр какаово масло (разтопено)
60 гр сурово какао на прах
30 гр сусам (може и черен)
1 ч.л. бурбонска ванилия
½ ч.л. сол
Ганаш крем
50 гр кокосово масло (разтопено)
50 гр сурово какао на прах
10 гр подсладител по избор
½ ч.л. сол
Представяме ви една рецепта, предоставена ни от нашия колега Петър Кръстев, който освен отличен програмист, е и отличен майстор на сладкишите:
За тортата:
Накиснете предварително фурмите в топла вода за минимум 40 мин. и ги почистете след това. Смелете орехите на ситно, изсипете ги във форма за торта с падащо дъно, в която вече сте поставили хартия за печене. Притискайте силно с длан орехите, за да се оформи блат, без дупки.
След това смелете фурмите до получаване на хомогенна смес. Добавете и останалите съставки за плънката. Получената смес се разстила върху основата и се изравнява добре. Сложете тортата в хладилник за няколко часа или във фризера за 40 мин.
За ганаша:
Поставете съставките за ганаша в купа и ги разбърквайките добре. Извадете тортата от хладилника и я залейте със сместа равномерно. Когато кремът стане матов, значи е стегнал добре.
Вариантите за сервиране на десерта са три – можете да нарежете и сервирате незабавно, като така кремът ще бъде по-мек и сладък. Друг вариант е да сложите тортата обратно в хладилника и кремът ще стегне повече. Третият вариант е да оставите тортата във фризера и да я сервирате замразена - като сладоледена торта.
Тортата може да се съхранява в хладилник до 20 дни.