За палачинките:
200 мл газирана вода
600 мл прясно мляко
300 г брашно
4 яйца
1 щипка сол
1 ч.л. инстантно кафе
3 ч.л. какао
1 с.л. разтопено масло
масло за намазване
За крема:
500 г маскарпоне
300 мл течна животинска сметана
60 мл вино марсала
200 г пудра захар
1 пакетче ванилия
4 жълтъка
какао за поръсване
Начин на приготвяне:
За палачинките в купа разбийте брашното, яйцата, маслото, кафето, какаото, солта, захарта, прясното мляко и газираната вода. Оставете тестото за 30 минути в хладилник.
В намазан с масло тиган пригответе тънки палачинки. За крема смесете жълтъците, марсалата и захарта и ги гответе на водна баня, докато се сгъстят. Дръпнете от огъня и оставете леко да се охлади.
Разбийте сметаната - трябва да стане пухкава.
Смесете маскарпонето с жълтъците и ванилията, а след това и с разбитата сметана.
Подредете палачинките една върху друга, като ги мажете с крем и ги поръсвате с какао. Завършете с крем. Охладете тортата за поне 4 часа. Преди поднасяне поръсете с какао.
Още примамливи предложение:
🍰 Домашна руска или френска селска торта – медовик
🍰 Неделна сметанова торта с малини
🍰 Лесна домашна бисквитена торта