За муса:
125 г прясно мляко
100 г цедено кисело мляко
175 г течна животинска сметана
70 г захар
12 г желатин на листа
чай матча на вкус
За кокосовите бисквити:
360 г брашно
230 г кокосово масло
340 г захар
50 г яйца
100 г кокосови стърготини
10 г бакпулвер
1 щипка сол
За глазурата:
200 г захар
200 г вода
4 г желатин (лист)
кора от лайм за украса
Начин на приготвяне:
За матча муса накиснете желатина в студена вода, за да омекне. Загрейте прясното мляко. Добавете желатина и разбъркайте, за да се разтвори напълно. Дръпнете от огъня и добавете захарта. Разбъркайте. Добавете и цеденото кисело мляко и разбъркайте добре, докато получите хомогенна смес.
Разделете сместа на равни части. Към всяка част добавете различно количество матча и разбъркайте. Целта е да получите кремове, оцветени в различни нюанси на зеленото. Разбийте сметаната, разделете на три и я прибавете постепенно с шпатула към трите цвята мус, разбъркайте, за да се получи гладка смес.
Излейте най-светлозелената смес в силиконова форма с полусфери. Трябва да напълните 1/3 от всяко гнездо. Сложете във фризер за 10-15 минути, докато стегне леко. Извадете и сипете по-тъмнозеления мус, отново 1/3. Приберете във фризер, за да стегне. Най-отгоре излейте най-тъмнозеления мус и приберете във фризер за минимум 12 часа.
За кокосовата бисквита с миксер разбийте кокосовото масло със захарта. Добавете яйцето и продължавайте да разбивате, докато сместа стане пухкава. Добавете бакпулвера, част от кокосовите стърготини, брашното, солта и разбъркайте с миксера, докато получите трохи. Накрая добавете и останалите кокосови стърготини и разбъркайте.
Разточете тестото между два листа пергаментова хартия на тънка кора. Приберете го в хладилник да стегне, за около 1 час. Загрейте фурната на 170 градуса (с вентилатор). С помощта на ринг изрежете кръгове от тестото. Изпечете ги до леко златист цвят, около 8 минути.
За глазурата накиснете желатина в студена вода. В касерола загрейте водата и захарта при непрекъснато бъркане, докато сместа заври. Охладете до 65 градуса и добавете изцедения желатин. Разбъркайте, за да се разтвори напълно. Оставете глазурата да се охлади до 25 градуса.
Извадете муса от формата. Когато е добре стегнал, повърхността му трябва да бъде идеално гладка. Поставете го върху решетка, под която сте сложили тава. Залейте с глазурата, оставете я да се стича в тавата. Подредете муса върху бисквитите и настържете кора от лайм.
Още рецепти:
Сладки с кафе
Бисквитки-сърца
Хрупкави сусамени бисквити
Лесна рецепта за домашни бисквити
Бисквитки с боровинки и кокос