За лимоновия крем:
3 яйца
1 жълтък
200 г захар
100 г масло
4 лимона, настъргана кора и сок
За блатовете:
4 яйца
225 г захар
225 г брашно с набухвател
225 г меко масло
1 ч.л. бакпулвер
1 лимон, настъргана кора
Допълнително:
500 г ягоди
450 мл пълномаслена течна сметана
Начин на приготвяне:
1. За лимоновия крем разбийте яйцата и жълтъка в тенджерка. Добавете захарта и маслото на кубчета и сложете тенджерката на умерен огън. Разбъркайте. Добавете настърганата кора на лимоните, както и сока им. Бъркайте сместа докато се сгъсти и се задържа по лъжицата. Пресипете крема в 2 стъклени буркана (х250 г) с херметическо затваряне. Оставете да изстине, след това съхранявайте в хладилник.
2. За блатовете в голяма купа смесете яйцата, захарта, брашното, бакпулвера, лимоновата кора и мекото масло. Разбийте с миксер до гладкост на сместа.
3. Поставете кръг от хартия за печене на дъното на две кръгли форми за печене (диаметър 20 см) и разпределте сместа за блатовете в тях. Тръснете формите, за да се изравни сместа и печете в предварително загрята фурна на 160 градуса (с вентилатор) 25 минути. Оставете блатовете да изстинат във формите 10 минути, след това ги извадете и ги поставете върху решетка до пълното им охлаждане.
4. Измийте и почистете ягодите от дръжките. Отделете 6 цели ягоди, а останалите разрежете на четвъртинки. Разбийте сметаната до плътност.
5. С помощта на назъбен нож разрежете всеки блат на две, по хоризонтал. Поставете горната част на единия блат върху поднос за торта. Сипете сметана и я разнесете равномерно. Върху нея подредете 1/3 от ягодите. Поръсете ги с 2 с.л. лимонов крем и поставете втората половина блат. Намажете отново със сметана, разпределете ягодите и поръсете с лимонов крем. Повторете това и с останалите блатове. Завършете тортата с малко сметана и цели ягоди. Поръсете с пудра захар.