яйца - 7 бр - 4.66 лв
кафява захар Захира - 150 гр - 0.55 лв
натурален шоколад - 500 гр - 10.50 лв
млечен шоколад - 200 гр - 3.98 лв
прясно мляко - 150 мл - 0.43 лв
сладкарска сметана - 500 мл - 8.98 лв
брашно - 70 гр - 0.08 лв
бадемово брашно - 50 гр - 3.00 лв
галета - 100 гр - 0.33 лв
бакпулвер 10 грама - 1 пакетче - 0.21 лв
масло - 125 гр - 3.30 лв
течен шоколад - 125 гр - 2.38 лв
Повярвайте, няма да откажете парче торта с шоколадов трюфел и кафява захар дори да си падате повече по сметановите торти. Тази е неустоима – сочна, сладка, с опияняващо ухание на шоколад. И като за домашен десерт се приготвя не особено трудно. Можете да подсладите делника с нея или да я запазите за специален повод, макар че тя сама по себе си е достатъчен повод.
Все по-често при приготвянето на шоколадови торти предпочитаме да използваме кафява захар. За разлика от бялата, тя придава и вкус, и аромат, а това прави сладкото изживяване много по-интензивно. Този път Mate Kitchen използваха кафява тръстикова захар „Захира“. Тя се извлича от захарна тръстика. Има типичен златисто-кафяв цвят, фин аромат и карамелен вкус. Подходяща е за печене с ядки, мед, шоколад и сушени плодове, а също за мюсли, плодови салати и суфле.
В тази торта с шоколадов трюфел и кафява захар се съчетава великолепно с бадемовото брашно, млечния и натуралния вида шоколад и маслото. Това е съвършената комбинация за всеки успешен сладкиш.
Вкусът на тортата е неповторим и завладяващ, истинска греховна сладост. Почитателите на шоколада ще я оценят по достойнство. С чаша силно кафе за контраст на цялото шоколадово изобилие е… ммммммм.
Трудно е това удоволствие да се опише с думи. Трябва да си я направите, за да разберете. Всяка малка хапка си струва усилието, уверяват от Mate Kitchen. Декорирайте по ваш вкус – с какао, бонбони с ядки, печени ядки. Всичко, което ще допълни шоколада и ви допада, разбира се, е подходящо.
Приятно сладкотворене и да ви е вкусно!
Начин на приготвяне:
1. В купа разбийте яйцата заедно с кафявата захар "Захира". Към тях прибавете мекото масло и течния шоколад и разбийте отново до гладка и хомогенна смес.
2. При непрекъснато бъркане добавете бакпулвера, брашното, галетата и бадемовото брашно. Разбивайте докато се получи меко тесто.
3. Изсипете сместа в кръгла форма с подвижно дъно, покрито с хартия за печене. Печете блата в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист загар и суха клечка.
4. След като блатът се изпече, го извадете от формата и оставете върху решетка да изстине напълно.
5. През това време в касерола кипнете сметаната и прясното мляко и с тях залейте млечния и черния шоколад. Разбъркайте добре докато шоколадът се разтопи напълно и се получи гладка смес. Оставете я встрани да се охлади за 10-15 минути.
6. Разделете изстиналия блат на 3 равни части, а шоколадовата смес на 4. Върху всеки блат намажете от охладената шоколадова смес и накрая покрийте тортата отгоре.
7. Приберете тортата в хладилника за поне 4-5 часа (най-добре за 1 нощ). След като стегне, я извадете от хладилника и я залейте с разтопената в микровълнова фурна или на водна баня шоколадова глазура, която запазихте. Декорирайте по желание и сервирайте.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа прясно мляко, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа натурален шоколад, което може да предизвика алергични реакции.