За тортата
козунак - 750 гр
готварска сметана животинска - 300 мл
растителна сметана сладкарска - 500 мл
маскарпоне - 800 гр
захар - 200 гр
стафиди - 60 гр
бадеми филирани - 100 гр
течен шоколад - 350 гр
За сиропа
захар - 100 гр
ром - 50 мл
вода - 100 мл
Тази рецепта за торта с козунак и маскарпоне е спасение за козунака, който обикновено имаме у дома преди и след Великден. Вместо да изсъхва и да се чудите какво да го правите, от него стават чудесни и ароматни блатове. Знаете, че не обичаме да похабяваме хранителни продукти, особено пък ако можем да ги превърнем в нещо вкусно.
Тортата с козунак и маскарпоне е най-доброто потвърждение, че майсторски десерти могат да се правят и в домашни условия. Трябва само да следвате стъпките, както са описани в рецептата, и да не импровизирате с количествата. Знаете, че в сладкарството точната мярка е от изключителна важност.
От Mate Kitchen са убедени, че нищо в приготвянето на десерта няма да ви затрудни. Не ви трябва и специално оборудване, а само най-обикновен миксер и желание да творите. Разбира се, и търпение, защото на тортата й трябват няколко часа в хладилника, за да стегне кремът. Както обикновено в такива случаи, ще ви посъветваме да я направите вечерта и голямото чакане да премине в сън. На следващия ден само довършете и поднесете с много любов.
Важна подробност, която от Mate Kitchen уточняват, е, че от тези количества продукти се получава торта с 12 парчета. Диаметърът на тавата, която ползваха, е 28 см.
Начин на приготвяне:
За тортата
1. Нарежете козунака на филийки с дебелина около 2-3см и ги наредете на дъното на форма за торта с подвижно дъно. Вземете изстиналия сироп и сиропирайте козунака.
2. С миксер разбъркайте маскарпонето, животинската сметана и захарта.
3. След като сместа стане хомогенна, добавете растителната сметана и разбийте до готовност.
4. Сложете шоколада на водна баня, за да се отпусне и с него да се работи по-лесно.
5. Отделете половината смес и изсипете в нея половината от течния шоколад. Разбъркайте добре и изсипете върху козунака. Отгоре разпределете стафидите и наредете втори ред козунак. Сиропирайте го и изсипете върху него белия крем. Запазете си малко от него, за да сложите най-отгоре.
6. След като загладите, наредете трети ред козунак. Сиропирайте го с останалия сироп. Отгоре сложете белия крем, който запазихте, и го разпределете равномерно с помощта на шпатула.
7. Приберете тортата в хладилника поне за час, за да стегне кремът.
8. След като се охлади, я извадете, отделете от формата и прехвърлете върху поднос. Излейте останалия шоколад и го разпределете с шпатула. Покрийте с шоколад и отстрани. Налепете по борда филирани бадеми, а отгоре декорирайте с ягоди и карамел.
За сиропа
1. Сварете сироп от захарта и водата. След като кипне, го дръпнете от котлона и добавете в него рома. Разбъркайте и оставете да изстива.
Внимание: Съдържа готварска сметана, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа козунак, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа бадеми, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа маскарпоне, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа растителна сметана, което може да предизвика алергични реакции.