извара - 250 гр
заквасена сметана - 180 гр
праскови - 1 бр.
орехи или лешници - 30 гр
крекери грахам - 8 бр.
пудра захар - 5 с.л.
конфитюр от праскови - 8 с.л.
ванилов екстракт - 1 ч.л.
коняк или ром - 1 с.л.
Половин час, не повече ви е нужен за десерта с праскови на Mate Kitchen. Задължително го направете точно преди поднасяне. По този начин ще запазите крекерите хрупкави, защото няма да имат възможност да попият от крема и плодовете. Ако ги оставите да престоят, ефектът ще се развали. В случай че нямате възможност да направите десертчетата на момента, по-добре изберете бишкоти или бисквити вместо крекери. И все пак не чакайте дълго, преди да ги поднесете, за да вземете максимума от вкуса и текстурата на пресните плодове.
Хубавото е, че можете да си приготвите този десерт с извара с каквито плодове имате или са в сезон – ягоди, череши, малини, боровинки, кайсии, праскови, смокини. Важно е да спазвате съчетанието от пресен плод с конфитюр. Така ще имате различен сладкиш всеки път. Изварата има неутрален вкус и можете да я комбинирате с каквото си пожелаете. Включително да замените пудрата захар с мед или кленов сироп, ако искате по-наситен вкус. Или пък да смените орехите с бадеми или лешници.
Начин на приготвяне:
1. С бъркалка разбъркайте изварата, заквасената сметана, ванилията, обелената и нарязана на кубчета праскова, половината от орехите и захарта в купа до гладък, пухкав крем.
2. Намажете 4 квадратни парчета крекери с крема и ги сложете в средата на 4 десертни чинии, след което покрийте с останалите парчета от крекерите. Трябва да се получат малки сандвичи.
3. Смесете конфитюра с коняка, за да може да се разреди и маже върху крекерите.
4. Сипете около лъжица и половина върху всеки десерт. Поръсете с орехи и сервирайте.
Внимание: Съдържа орехи и заквасена сметана, които могат да предизвикат алергични реакции.