Необходими продукти:
за блините:
500 мл прясно мляко
100 мл животинска сметана
300 г брашно
25 г краве масло
25 г прясна мая
2 яйца
4 с. л. захар
1 ч. л. сол
за крема:
750 мл прясно мляко
350 г дулсе де лече (сладко от мляко)
180 г краве масло
150 г захар
80 г брашно
10 г бурбонска ванилова захар
5 яйца
Начин на приготвяне:
Млякото за блините се затопля с маслото и се смесва с половината брашно и маята. Разбърква се и се оставя да шупне за 30 минути.
Жълтъците се разбиват със захарта.
Сметаната се разбива на сняг.
Белтъците също се разбиват на сняг с щипка сол и се смесват със сметаната.
Останалото брашно и жълтъците се добавят към шупналото тесто и се разбива добре, за да няма бучки.
Сипва се белтъчната смес и отново се разбърква добре.
От сместа в намазан с олио тиган се пържат 7 блини.
Около 500 мл от млякото се загряват със захарта и ваниловата захар, като сместа не трябва да кипва.
В останалото мляко се разбъркват брашното и яйцата, докато се получи гладка смес.
Двете смеси се темперират, за да не станат яйцата на парцали.
Пресипват се в съд и се готвят на слаб огън, при непрекъснато бъркане, докато се получи гъст крем. Дърпа се от огъня и се оставя леко да се охлади.
Към него се добавят маслото, нарязано на кубчета, и сладкото от мляко (дулсе де лече). Оставя се да се охлади много добре.
Тортата се подрежда като блините се мажат с крема и се поставят една върху друга. Завършва се с крем.
Правят се декоративни шарки. Оставя се 4 часа в хладилник. Нарязва се и се сервира.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Още рецепти за торта:
Лека плодова торта
Неделна торта без печене
Малка ягодова торта
Как да направим шоколадова торта за една минута
Палачинкова торта
Виенска торта за шокоманиаци