180 г натурален шоколад (70% какао)
2 жълтъка
4 яйца
Щипка сол
150 г бадемово брашно
50 г царевично нишесте
100 мл зехтин екстра върджин
1 с.л. ванилов екстракт
1 ч.ч. захар
100 г маскарпоне
ягоди
Готови ли сте за вкуса на Италия в един уникален десерт?
Начин на приготвяне:
1. Отделете жълтъците и белтъците. Шестте жълтъка разбийте с ½ ч.ч. захар, с помощта на миксер, докато сместа избледнее. В друга купа разбийте белтъците с щипка сол до получаването на сняг.
2. Начупете шоколада в стъклена купа и го разтопете на водна баня. Дръпнете от огъня и оставете леко да се охлади. След това добавете зехтина и ваниловия екстракт и разбъркайте.
3. Към разбитите жълтъци добавете бадемовото брашно и пресятото царевично нишесте и разбъркайте. Добавете шоколадовата смес и разбъркайте отново. След това добавете разбитите белтъци на порции, малко по малко, като разбърквате много внимателно, за да запазите въздушността на сместа.
4. Изсипете сместа в предварително намазнена и постлана с хартия за печене форма за печене (диаметър 18 или 20 см). Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 40 минути.
5. Разбъркайте маскарпонето с помощта на тел. Извадете изстиналия блат от формата и го поставете наобратно върху поднос за торта. Разпределете маскарпонето по повърхността му. Украсете с нарязани и цели ягоди.