За блата
белтък - 10 бр.
захар - 200 гр -
орехи - 400 гр
За пълнежа
сладкарска сметана - 400 гр
натурален шоколад - 450 гр
захар фина - 100 гр
За заливката
натурален шоколад - 200 гр
течна сметана - 100 мл
орехи за украса
Няма как да не те опитвали многократно торта Гараш, а днес от Mate Kitchen ни предлагат тази традиционна и лесна рецепта за вкусна шоколадова торта. Обикновено, когато имаме нужда от торта, търсим в сладкарницата, но това не значи, че не може да се поглезите със собственоръчно направено сладко изкушение.
Начин на приготвяне:
За блата
1. Разпенете белтъците на средна скорост и добавете захарта на порции, като разбивате докато напълно се разтопи. След това увеличете скоростта и бийте белтъците докато станат с кремообразна консистенция, но не ги разбивайте на плътен сняг.
2. Прибавете смлените орехи и разбъркайте внимателно до хомогеност.
3. Разделете сместа на 5 равни части.
4. Налейте 1/5 в кръгла форма с подвижно дъно с диаметър 25 см и разнесете на тънък слой върху дъното, покрито с хартия за печене.
5. Печете на 160 градуса за около 12-15 минути или докато блатът придобие лек златист загар. Не трябва да е сух. Извадете формата от фурната, освободете ринга, махнете дъното и върху дъска обърнете блата. Докато е още топъл, махнете хартията за печене.
6. Процедирайте по същия начин с останалото количество от сместа. Трябва да се получат общо 5 блата.
За пълнежа
1. След като блатовете са готови, разтопете 450 г черен шоколад на водна баня и оставете леко да се охлади.
2. През това време разбийте сметаната с захарта и към нея прибавете леко охладения разтопен шоколад. Разбийте с миксера до хомогенност.
3. Разделете така получения крем на 4 равни части.
4. Подредете тортата, като мажете всеки блат с определеното количество крем. След това приберете в хладилника за 1 час, за да стегне кремът.
За заливката
1. След като тортата стегне, разтопете останалия шоколад заедно със сметаната на водна баня.
2. Залейте тортата, украсете със смлени орехи или шамфъстък и приберете в хладилника за още 1 час.
Внимание: Съдържа орехи, белтък, течна сметана и натурален шоколад, които може да предизвикат алергични реакции.