300 г печена тиква
180 г бисерен ориз
1 л прясно мляко
200 мл животинска сметана
180 г захар + за карамелизиране
60 мл тъмен ром
60 г тъмни стафиди
1 ч. л. сух джинджифил
10 г бурбонска ванилова захар
1 пръчка канела
Начин на приготвяне:
Пасирайте тиквата и прецедете пюрето. Сварете измития ориз в млякото и около 200 мл вода до готовност.
Добавете захарта, пръчката канела, ваниловата захар, стафидите, рома, джинджифила и сметаната. Разбъркайте и гответе на слаб огън 10 минути.
Добавете тиквата и разбъркайте. Дръпнете от огъня. Разпределете във форми за крем брюле. Загрейте фурната на грил програма на 220 градуса.
Изпечете десерта за 15 минути. Извадете и поръсете със захар. Карамелизирайте с горелка и поднесете. Може да се консумира и топъл, и студен.
Още рецепти:
Двуцветен крем
Златно портокалово суфле
Крем карамел
Екзотичен крем с джинджифил