кори за баница - 1 пакет - 3.99 лв
тиква - 700 гр - 1.04 лв
орехи - 200 гр - 6.99 лв
галета - 100 гр - 0.33 лв
стафиди - 100 гр - 0.90 лв
фина захар Захира - 300 гр - 0.81 лв
масло - 125 гр - 2.00 лв
канела - 2 ч.л. - 0.10 лв
джинджифил на прах - 1 ч.л. - 0.10 лв
пудра захар за поръсване
Есен е, камарите с тикви са като огромни слънчеви петна насред града, тиквеник ли е първото, за което се сещате, щом минете покрай тях? Ако сме уловили правилно настроението ви, няма как да не ви предложим още една вкусна рецепта за баница с тиква. Тук към традиционните продукти прибавяме… сух джинджифил. Малко, но достатъчно, за да придаде щипка пикантност на тази толкова обичана вкуснотия. Със стафидите, орехите, тиквата и канелата са изненадващо добър тандем.
Стане ли въпрос за тиквеник, винаги започват спорове дали да е хрупкав или пък по-сочен. Този път ще удовлетворим желанията за хрупкавост. Именно поради тази причина в списъка с продукти ще видите и галета. Тя, заедно с ядките, попива влагата от тиквата и не позволява на корите да подгизнат.
Вероятно ви се е случвало, както и на кулинарите от Mate Kitchen, да усетите в сладкишите си, особено в сладки баници или бисквити, кристалчета неразтворена захар. Обикновено това се случва, когато захарта е била много едра и не е имало достатъчно течност, в която да се разтопи. За да избегнем подобни неблагополучия, в тази рецепта за тиквеник използвахме фина кристална захар „Захира“. Най-нежната съставка на всяка успешна рецепта, тя е незаменим помощник, когато искате да блеснете със сладкарските си умения. Препоръчваме ви я не само за тиквеник, но и за кексове и сладки теста, в които течността е ограничена, а текстурата на готовото изделие трябва да е гладка и ефирна.
А ако имате повече тиква и искате още един вкусен десерт с нея, непременно си направете нашия сладкиш с тиква и стафиди. Бъдете бързи, защото свършва докато е още топъл.
Да ви е сладко!
Начин на приготвяне:
1. Разрежете тиквата, почистете от семките, обелете и настържете в купа.
2. Към тиквата прибавете фина захар "Захира", галета, стафиди, смлени орехи, канела и сух джинджифил. Разбъркайте съставките много добре.
3. Разстелете корите за баницата. Мажете всеки две кори с разтопено масло, разпределете от плънката, завийте на руло и поставете в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене.
4. Намажете тиквените рула с разтопено масло и печете на 170 градуса до златист загар.
Внимание: Съдържа орехи, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа кори за баница, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.