600 г тиква „Цигулка“
4 ябълки (сорт „Златна превъзходна“)
150 г чаени бисквити
220 г захар
1/2 лимон
1/2 ч. л. канела
1/2 ч. л. сух джинджифил
60 г краве масло
Начин на приготвяне:
Тиквата се обелва, почиства се и се реже на еднакви по големина тънки ленти с помощта на мандолина.
Ябълките се измиват и се почистват от вътрешността. Режат се на много тънки шайби с мандолина и се поливат с лимоновия сок.
В касерола се сипват около 120 г от захарта и се оставя на умерен огън да се карамелизира. Готовият карамел се слага във форма терин, трябва да покрие дъното равномерно.
Бисквитите се смилат и се смесват с останалата захар, канелата и джинджифила. Върху карамела се редят плодове, бисквитена смес, полива се с разтопено масло и така, докато свършат продуктите.
Завършва се с биствитена смес. Притиска се много добре. Покрива се с алуминиево фолио и се пече около 1 час и 20 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
След това се охлажда около 30 минути и се обръща. Нарязва се и се сервира.
Още:
-
Есенен сладкиш с ябълки и грозде
-
Чаша здраве всеки ден – сок от ябълка, морков и джинджифил
-
Непознатите ябълки
- Есенна торта с ябълки и круши
-
Компот от ябълки
- Лесна торта без печене