за тестото:
250 г брашно
170 г краве масло (меко)
80 г пудра захар
30 г орехи
1 жълтък
1 ванилия
за плънката:
300 г меко козе сирене (френско, без плесен)
30 г краве масло
1 яйце
3–4 червени ябълки
1/2 лимон
4 с. л. мед
2 с. л. кафява захар
1 с. л. заквасена сметана
Начин на приготвяне:
Маслото и захарта се разбиват. Добавят се брашното, ванилията, смлените орехи и жълтъкът.
Наливат се и 1–2 с. л. студена вода. Забърква се твърдо тесто, което се увива във фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилник, за да стегне.
Разточва се на тънка кора, нарязва се и с него се покриват формите за тарталети. Излишното се изрязва.
Отгоре се поставят парчета пергаментова хартия и се посипват с морска сол.
Пекат се около 10 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Ябълките се нарязват на тънки филийки, поръсват се със захар и се поливат с лимонов сок. Оставят се леко да омекнат.
Козето сирене, сметаната, яйцето и 2 с. л. мед се разбъркват добре.
Кремът от сирене се разпределя върху изпечените тестени основи.
Отгоре се подреждат ябълките, така че да приличат на рози. Намазват се с разтопено масло.
Поливат се с останалия мед и се връщат обратно в загрятата на 180 градуса фурна. Пекат се около 15 минути.
Сервират се охладени. По желание се поливат с още мед.
Още вкусни рецепти с ябълки:
Есенен сладкиш с ябълки и грозде
Чаша здраве всеки ден – сок от ябълка, морков и джинджифил