6 кайсии
400 г бутертесто
100 г захар
80 г белени шамфъстъци
60 г краве масло
2 стръка мащерка
Начин на приготвяне:
Захарта се изсипва в тиган с незалепващо покритие, термоустойчива дръжка и диаметър 24 см. Карамелизира се. Дърпа се от котлона.
Прибавя се маслото и се разбърква. Добавят се шамфъстъците и листенцата мащерка.
Кайсиите се разполовяват, костилките се отстраняват и половинките се подреждат в тигана с разрезите надолу.
От бутертестото се изрязва кръг с малко по-голям диаметър от този на тигана. С него се покриват кайсиите (кората се подпъхва леко отстрани).
Тартът се пече 20 минути в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор. След като се охлади леко, се обръща в чиния.
Няколко идеи за сладолед:
Десерт, който ще ви накара да забравите за горещите дни
В настроение за сладолед
Как да си направим мелба в ананас
Бърз и вкусен сладоледов десерт
Диетичен домашен сладолед