За тестото:
100 г брашно
50 г пудра захар
50 г студено масло
1 голямо яйце от свободно отглеждани кокошки
1 с.л. леденостудена вода
За пълнежа:
100 г масло
150 г натурален шоколад
150 г светлокафява захар
75 г брашно
6 яйца от свободно отглеждани кокошки (размер М)
Допълнително:
пудра захар
ягоди
пълномаслена течна сметана
Начин на приготвяне:
1. За тестото сипете в купа или кухненски робот брашното, пудрата захар и нарязаното на малки кубчета студено масло. Разбъркайте до образуването на маслени трохи. След това добавете жълтъка и студената вода. Разбъркайте до получаването на тесто.
2. Извадете тестото върху набрашнен плот и го оформете на плосък диск. Увийте в прозрачно фолио и поставете в хладилник за 30 минути. След това разточете тестото върху набрашнен плот в кръг, малко по-голяма от форма за тарта с диаметър 23 см. Дебелината на тестото трябва да е около 5 см. Прехвърлете във формата и напаснете по дъното и стените на формата, като притискате добре. Изрежете излишното тесто по краищата. Поставете формата с тестото в хладилник за 15 минути. След това надупчете тестото по дъното с вилица и поставете лист хартия за печене върху него. Върху хартията изсипете сухи макарони. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса (180 градуса с вентилатор) 10 минути. Махнете хартията за печене и макароните и печете още 5-7 минути, до бледозлатист цвят.
3. За пълнежа разтопете маслото в касеролка заедно с начупения или нарязан шоколад. Бъркайте докато шоколадът се разтопи и сместа стане гладка и лъскава. Дръпнете от огъня и добавете брашното и захарта. Разбъркайте. След това добавете яйцата едно по едно, като след всяко разбърквате.
4. Изсипете пълнежа върху основата и печете тарта 10-12 минути на 180 градуса с вентилатор. След изваждане пълнежът трябва да се поклаща леко при разтръскване. Оставете тарта да се охлади. Поръсете с пудра захар и поднесете. Може да сервирате тарта и топъл, гарниран с пресни ягоди и леко разбита сметана.