за тестото:
300 г брашно
200 г краве масло (студено)
100 г пудра захар
10 г бурбонска ванилова захар
1 жълтък
1 щипка сол
за плънката:
6 кайсии (дребни)
2 яйца
150 г краве масло (на стайна температура)
150 г пудра захар
150 г филирани бадеми
40 г брашно
10 г бурбонска ванилова захар
30 мл ликьор „Амарето“
Начин на приготвяне:
Брашното се разбърква с пудрата захар и солта. Добавя се нарязаното на кубчета масло.
Претрива се с ръце, така че да се получат трохи. Прибавят се жълтъкът и малко студена вода (2 с. л.) и се замесва ронливо тесто.
Увива се в прозрачно фолио и се прибира в хладилник поне за 30 минути.
Маслото за плънката се разбива със захарта и ваниловата захар. Добавят се ликьорът, яйцата, брашното и пак се разбива.
Бадемите се смилат. Разбъркват се с крема. Кайсиите се разполовяват, костилките се отстраняват.
Тестото се разточва и се поставя в правоъгълна форма за тарт, така че да покрива и стените. Прибира се в хладилник за 30 минути.
Върху охладеното тесто се изсипва бадемовият крем.
Отгоре се подреждат кайсиите и сладкишът се пече 30–40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Прочетете още:
Орехов кекс с фурми
Кекс с тахан, сусам и мляко
Кекс с шоколадова заливка
Мраморен кекс с парченца шоколад
Бърз кекс с кисело мляко