за основата:
130 г брашно
100 г краве масло
50 г кафява захар
50 г смлени орехи
1/2 ч. л. канела
за гроздето:
1 кг грозде (без семки)
3 стръка розмарин
3 с. л. захар
2 с. л. зехтин
1 с. л. балсамов оцет
1 щипка сол
за крема:
250 г сирене „Маскарпоне“
50 г захар
80 мл животинска сметана
Начин на приготвяне:
Маслото се разтопява и се разбърква със захарта, канелата и орехите. Добавя се брашното и се разбърква отново, докато се получи хомогенно тесто.
Поставя се във форма за тарт, като се притиска добре към дъното и стените, за да се оформи блат. Покрива се с хартия за печене и се засипва с морска сол.
Пече се в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор 15 минути с хартията и още 10 минути – без нея. Охлажда се.
Зърната грозде се слагат в тава, прибавят се зехтинът, захарта, балсамовият оцет, щипка сол и целите клонки розмарин. Пекат се 12–15 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Охлаждат се и клонките розмарин се отстраняват.
Маскарпонето се разбива със сметаната и захарта.
Кремът се разпределя върху охладената основа, а отгоре се слагат зърната печено грозде.
По желание сосът от печенето на гроздето се редуцира и всяка порция се поднася с получилия се сироп.
Прочетете още:
- Френски лимонов сладкиш
- Словашки сладкиш с извара
- Шоколадов сладкиш с ягоди
- Да си направим сладкиш за чай