10 сушени сливи без костилки
1/4 ч.ч. коняк
100 г масло
4 ябълки "Грени Смит"
1 шушулка ванилия
100 г захар
8 бр. точени кори
Начин на приготвяне:
1. Поставете сушените сливи в купа и ги залейте с коняка. Оставете ги за 20 минути.
2. В тиган сложете 40 г масло, половината захар и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Оставете ги да се разтопят. Добавете предварително обелените и нарязани на много тънки резени (полумесеци) ябълки. Добавете половината захар и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Гответе 6-8 минути, до златист цвят и омекване на ябълките.
3. Усилете силата на огъня и излейте коняка при ябълките. Фламбирайте и изчакайте пламъците да изгаснат, а алкохолът да се изпари. Добавете омекналите сушени сливи, намалете силата на огъня и оставете сместа да покъкри на тих огън около 5 минути, докато сосът се сгъсти. Оставете сместа настрани за 15-20 минути докато изстине.
4. Разтопете останалото масло и го оставете да се охлади. Намажете всяка кора с масло и поръсете с кристална захар. Поставете първата кора с намаслената страна надолу в кръгла форма, като оставяте краищата на кората извън нея. Намажете с разтопено масло и поръсете със захар следващата кора и я поставете напречно на първата, с намаслената страна надолу. Подредете по този начин още 4 кори.
5. Изсипете пълнежа от ябълки и сливи във формата и завийте свободните краища на точените кори навътре. Намажете още две кори с разтопено масло и ги поръсете с малко захар. Намачкайте всяка и я поставете в оформилата се дупка по средата на тарта. Намажете тарта с масло и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 25-30 минути, до златисто. Оставете тарта да изстине във формата.
6. Внимателно прехвърлете тарта в чиния и го поръсете с малко пудра захар. Сервирайте триъгълни парчета, гарнирани с лъжица заквасена сметана.