300 г прясна рикота
2 яйца
1 лимон, настъргана кора
1 шушулка ванилия
75 г кафява захар
300 г боровинки
1/2 лимон, сок
250 г маслено тесто
Начин на приготвяне:
1. Направете сами тестото или използвайте купешко. Ако го приготвяте сами, използвайте указанията тук.
2. За пълнежа намачкайте рикотата в купа, с помощта на вилица. Добавете 1 с.л. захар, фино настърганата лимонова кора, остърганата вътрешност на шушулката, ванилия и яйцата. Разбъркайте до хомогенност.
3. Намажете с масло и поръсете с брашно правоъгълна форма с подвижно дъно за тарт (30х10 см). Извадете тестото от хладилника и го разточете върху набрашнен плот в правоъгълна форма, с дебелина 5 мм. Прехвърлете тестото във формата и с пръсти го притиснете добре към дъното и стените. Изрежете излишното тесто (може да го съхранявате до 3 дни във фризера). Надупчете с вилица тестото по дъното.
4. Изсипете пълнежа от рикота върху тестото и го разпределете равномерно.
5. В друга купа сипете боровинките и изтискайте сока на 1/2 лимон върху тях. Добавете останалата захар и леко намачкайте боровинките с вилица. Разбъркайте.
6. Изсипете 2/3 от боровинките върху пълнежа от рикота и ги разпределете равномерно. Печете тарта в предварително загрята фурна на 180 градуса 25-30 минути. След това го оставете да изстине напълно във формата.
7. Внимателно извадете тарта от формата и го прехвърлете върху поднос. Разпределете равномерно останалите пресни боровинки. Нарежете на парчета.