Необходими продукти:
за блата:
150 г бланширани бадеми
150 г орехи
10 г бурбонска ванилова захар
4–6 сочни фурми
4 с. л. сурово какао на прах
2 с. л. инстантно кафе
2 с. л. вино „Марсала“
за крема:
200 г сурово кашу
210 г бяла част от кокоса (1–2 кокосови ореха)
100 г кокосово масло (студено пресовано)
100 г пудра захар
сурови какаови зърна за украса
сурово какао за поръсване
Начин на приготвяне:
Кашуто за крема се накисва за 5 часа в студена вода, за да набъбне. След това се отцежда и се изплаква.
Кокосовият орех се почиства, бялата месеста част (за рецептата са нужни 210 г) се смила в блендер с пудрата захар, разтопеното кокосово масло и кашуто. Трябва да се получи гладък крем. Прибира се в хладилник за кратко, за да се втвърди леко, за да се сглоби по-лесно тортата.
Инстантното кафе за основата се разтваря във виното.
Фурмите се почистват от костилките.
Орехите и бадемите се смилат в блендер с фурмите, кафето с виното, какаото и ваниловата захар, ако е нужно се прибавя пудра захар.
Основата се разточва и от нея с помощта на форма за торта с диаметър 22 см се изрязват два кръгли блата.
Блатовете се мажат с крема и се поставят един върху друг, заравнява се добре.
Десертът се слага във фризер за 2 часа да стегне. Изважда се поне 5 минути преди да се поднесе.
Поръсва се с какао и се гарнира с накълцани какаови зърна.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Двойношоколадов кекс с цял портокал
Ароматен кекс с индийско орехче