3 круши
3 яйца
400 г брашно
300 г меласа
200 г краве масло (със стайна температура)
200 г кафява захар
300 мл прясно мляко
100 мл животинска сметана
2 с. л. смлян джинджифил
2 ч. л. бакпулвер
2 ч. л. канела
1 ч. л. смляно индийско орехче
Начин на приготвяне:
Крушите се обелват, почистват се от семките и се нарязват на 8 парчета по дължина.
Половината от маслото се разтопява в тиган. Поръсва се с половината от захарта и когато тя започне да се разтопява, се слагат крушите. Готвят се десетина минути – до златисто.
След това се подреждат във форма за кекс с диаметър 22 см, застлана с пергаментова хартия. Получилият се сироп от готвенето на крушите се запазва.
Брашното се смесва с бакпулвера, джинджифила, канелата и индийското орехче.
Останалите масло и захар се разбиват до пухкава смес. Добавят се яйцата и меласата и пак се разбива. Към тях се поръсва половината от сместа с брашно и се разбърква.
Налива се млякото и отново се разбърква. Накрая се сипва останалото овкусено брашно и се разбърква, до хомогенизиране. Тестото се излива върху крушите.
Пече се 1 час в загрята на 160 градуса фурна с вентилатор. Охлажда се за 20 минути и се обръща. Сиропът от крушите се загрява със сметаната за 5 минути.
Кексът се сервира със сметановия сос.
Прочетете още:
- Десерт, от който трудно ще изядете само едно парче
- Кекс с тахан, сусам и мляко
- Двойношоколадов кекс с цял портокал
- Бърз кекс с кисело мляко
- Ароматен кекс с индийско орехче
- Шоколадов кекс с банани
- Бисквити от кекс