1/2 ч.ч. захар
6 смокини
80 мл Мадейра
300 мл пълномаслена течна сметана
4 с.л. пудра захар
1 шушулка ванилия
Начин на приготвяне:
1. В тиган сипете захарта и го поставете върху котлон. Изчакайте захарта да се разтопи до тъмнозлатист карамел, като от време на време леко разтръсквате тигана.
2. Разрежете смокините на половинки и ги поставете в карамела с разрязаната страна надолу. Гответе 1 минута и дръпнете от котлона. Налейте виното Мадейра и върнете тигана на котлона. Раздвижете смокините за кратко и ги оставете да се готвят на умерен огън, докато сосът се редуцира.
3. В купа сипете добре изстудената течна сметана и добавете пудрата захар, както и остърганата вътрешност на шушулките ванилия. Разбийте до образуването на пухкав крем с връхчета, с помощта на тел.
4. Сервирайте две половинки смокини, полети с гъст сос от Мадейра, гарнирани с 1 с.л. крем „Шантили“.