желатин - 1 пакетче
течна сметана - 500 мл
захар - 100 гр
сладко от боровинки - 1/2 бурканче
есенция ванилия или 1 пакетче ванилия - 1/2 капсула
Решихме да да споделим с вас тази рецепта за сметанов крем със сладко от боровинки на Mate Kitchen с много забавен мотив. Когато правим крем в кухнята на Mate Kitchen, винаги се сещаме за Портос от романа „Тримата мускетари“ на Александър Дюма, който твърдеше, че не си хаби мястото в корема с разни кремчета и супички. Склонни сме да се съгласим с него, но само донякъде. Нашият сметанов крем го опровергава и категорично не хаби мястото в корема, а гали приятно небцето.
Ако досега не сте работили с желатин, просто следвайте инструкциите, които са посочени на пакетчето. Всеки производител си има свои изисквания и количества, така че това е най-сигурният начин. И понеже го споменахме, трябва да отбележим, че като всички десерти с желатин, и нашият сметанов крем изисква малко повече търпение, защото желатинът трябва да се стегне, но чакането си струва.
Десертът е елегантен, с нежна текстура. Mate Kitchen обаче решихa да го „подобрят“ малко. Вместо просто да декорираме отгоре със сладко от боровинки, го превърнахме в нещо като сметаново суфле с боровинкова сърцевина. За целта първо изрязахме центъра на готовия обърнат в чинийка сметанов крем с уреда за почистване на ябълки. След това напълнихме отвора със сладко от боровинки. Получи се сметаново-боровинков студен лава кейк. Истински разкош!
Начин на приготвяне:
1. Накиснете желатина във вода и оставете да набъбне според инструкциите на опаковката.
2. Кипнете сметаната заедно със захарта и ванилията и оттеглете от котлона.
3. Към топлата сметана прибавете набъбналия желатин и разбъркайте, докато желатинът се разтвори напълно.
4. Налейте сместа в купички за крем карамел и оставете да се охлади за няколко часа.
5. Сервирайте, като обърнете купичката в подходяща чинийка. Декорирайте готовия сметанов крем със сладко от боровинки.
Внимание: Съдържа течна сметана, което може да предизвика алергични реакции.