Сладоледът е нещо чудесно, особено в летните месеци. Той е чудесен десерт по всяко време на годината, особено когато е нежно прихванат от вкусни овесени бисквити.
Необходими продукти за 10 броя:
1 ч. ч. фини овесени ядки
1 ч. ч. брашно
1 ч. л. бакпулвер
1 ч. ч. смлени орехи
1 ч. л. фино настъргана портокалова кора
1 ч. л. канела
250 г меко масло
2 ч. ч. ситна кафява или пудра захар
3 яйца
За пълнежа:
100 г стафиди
2 с. л. ром или коняк
500 г ванилов сладолед
2 с. л. натрошени карамелови бонбони
Начин на приготвяне:
Смесват се овесените ядки, пресятото с бакпулвера брашно, орехите, портокаловата кора и канелата.
Маслото се разбива на пяна със захарта. Едно по едно се добавят яйцата. Слага се брашнената смес. Всичко се разстила на тънък слой върху широка тава, покрита с хартия за печене.
Пече се 15 мин. във фурна, предварително загрята до 180° С. Охлажда се леко и се отделя от хартията.
От изпечения още топъл блат се изрязват бисквити и се охлаждат.
Стафидите се заливат с рома и се оставят да се мариноват 2 часа. Сладоледът се изважда от фризера и се оставя в хладилника да омекне леко за 30 мин.
Сладоледът се обърква със стафидите и карамеловите бонбони. Можете да използвате формички за сладоледени сандвичи или обикновени по-дълбоки формички за сладки.
Една бисквитка се слага на дъното на формите, слага се лъжица от сладоледа, покрива се с другата бисквита, притиска се и се изважда от формите. Ако не се поднесат веднага, всяка една трябва да се опакова в прозрачно фолио и да се сложи във фризера.