за основата:
200 г шоколадови бисквити
80 г краве масло
1/2 ч. л. канела
за трохите:
125 г краве масло
100 г брашно
80 г кафява захар „Мусковадо“
80 г черен шоколад
80 г кокосови стърготини
80 г овесени ядки
50 г сурови орехи
за крема:
500 г крем сирене
50 г пудра захар
10 г бурбонска ванилова захар
400 мл животинска сметана
30 мл бренди
1 консерва подсладено кондензирано мляко
за соса:
300 мл животинска сметана
250 г захар
100 г краве масло
1 щипка сол
Начин на приготвяне:
Бисквитите за основата се натрошават и се разбъркват с разтопеното масло и канелата. Изсипват се във форма за торта с подвижно дъно с диаметър 26 см, застлана с хартия за печене. Притискат се и се заравняват.
Пече се около 10 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Готовата основа се оставя да се охлади.
От кафявата захар, овесените ядки, кокосовите стърготини, накълцаните орехи, брашното и разтопено масло се правят трохи. Изсипват се в плитка тава и се пекат в загрята на 180 градуса фурна, докато станат златисти, като се разбъркват периодично.
Оставят се, да се охладят и се разбъркват с накълцания шоколад.
Захарта за соса се карамелизира в касерола. Налива се сметаната и сосът се вари, докато карамелът се разтвори.
Съдът се отстранява от котлона, добавят се маслото и солта. Разбърква се, докато се маслото се разтопи. Сосът се оставя да се охлади.
Крем сиренето, кондензираното мляко, брендито и ваниловата захар за крема се разбъркват. Сметаната се разбива с пудрата захар. Кремът се разбърква със сметаната.
Върху охладената основа се разпределя част от крема, отгоре се поръсват трохи, полива се с част от карамеления сос.
Следват крем, трохи и карамелен сос и така, докато свършат продуктите. Завършва се с трохи, но без карамелен сос. Останалият карамелен сос се заделя за поднасяне.
Тортата се покрива с фолио и се прибира във фризер да замръзне. Малко преди поднасяне се изважда и се залива със заделения карамелен сос.
Още рецепти:
🍰 Домашна руска или френска селска торта – медовик
🍰 Неделна сметанова торта с малини
🍰 Лесна домашна бисквитена торта