Необходими продукти:
за шоколадовия сладолед:
250 мл прясно мляко
200 мл животинска сметана
200 г черен шоколад (75%)
140 г захар
за лешниковия сладолед:
250 мл прясно мляко
200 мл животинска сметана
160 г захар
80 г лешников тахан
10 г бурбонска ванилова захар
2 жълтъка
за шоколадовия сос:
180 мл животинска сметана
80 г захар
60 г черен шоколад
30 г какао
за гарниране:
60 г печени лешници
50 г захар
какао за поръсване
Начин на приготвяне:
Шоколадовият сладолед се приготвя, като в касерола се кипват сметаната, млякото и захарта. Когато захарта се разтвори, се добавя наситненият шоколад. Вари се 5 минути на слаб огън, докато шоколадът се разтвори.
Сместа се прецежда, охлажда се и се слага в машина за сладолед.
Бърка се, докато се образува гъст, студен крем. След това се прехвърля в друг съд. Покрива се с прозрачно фолио и се оставя за около 2 часа във фризер, за да стегне добре.
Лешниковият сладолед се приготвя, като млякото се смесва със сметаната, ваниловата захар и захарта.
Малка част се заделя в купа и се разбива с жълтъците.
Останалата част се кипва. Когато захарта се разтвори, се добавя лешниковият тахан.
Разбитите жълтъци се темперират и също се сипват в сместа, разбърква се и се оставя на слаб огън още 5 минути, след което се прецежда.
Охлажда се.
Охладената лешникова смес се прехвърля в машина за сладолед и се бърка, докато се получи гъст крем. Кремът се изсипва в друг съд и се оставя във фризер за около 2 часа.
Захарта се карамелизира, когато стане с кехлибарен цвят се добавят лешниците и се рабърква, за да се покрият с карамела.
Прехвърлят се върху силиконов килим и се охлаждат.
Сметаната за шоколадовия сос се кипва със захарта и какаото. Сместа се дърпа от огъня и се разбърква добре с наситнения шоколад. Охлажда се.
Двата вида сладолед се разпределят в дупките на силиконови форми (полусфера) и се охлаждат във фризер.
След това върху всяка полусфера от лешников сладолед се слага по един лешник, като се натиска навътре.
Шоколадовите полусфери се мажат с шоколадовия сос и се прилепват към лешниковите. Прибират се във фризер да стегнат.
Сладоледените бонбони се изваждат от формата, овалват се в какао и се гарнират с останалия шоколадов сос.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Още няколко идеи за сладолед:
Десерт, който ще ви накара да забравите за горещите дни
В настроение за сладолед
Как да си направим мелба в ананас
Бърз и вкусен сладоледов десерт
Диетичен домашен сладолед