тиквички - 1,5 кг
захар - 0,5 кг
Gelfix Extra Dr. Oetker - 1 пакетче
лимонена киселина Dr. Oetker - 1 пакетче
портокалови корички Dr. Oetker - 2 пакета
Сладко от тиквички – изненадващо, а! Обикновено ги ядем пържени, печени, на супа, евентуално на туршия. Сладкото определено не е от масовите рецепти с тези свежи зеленчуци. Но, почакайте, преди да кажете, че ви звучи прекалено… Бройте до 10, проявете кулинарна смелост и опитайте. Разкошно е, има вкус на конфитюр от ананас с цитрусови плодове. Филийка мек бял хляб, намазана с масло, откровено плаче за него. И докато ѝ се наслаждаваме с притворени очи, вече си представяме как го поднасяме с цедено кисело мляко или приготвяме домашен сладкиш с него.
Като цяло, приготвянето на сладко от тиквички не е кой знае каква философия. Но има няколко важни детайла. Тиквичките не се белят. Изчистени и нарязани, теглото им трябва да бъде 1 кг. При престоя със захарта, ако не отделят достатъчно течност, трябва да добавите 50-60 мл вода.
За да направим сладко от тиквички, използвахме Gelfix Extra Dr. Oetker, защото той ни дава съвършената пропорция от цитрусов пектин и естествена лимонена киселина, които са нужни да желират конфитюра от един килограм плодове. Защо естествена? Защото тя, за разлика от така популярното и всъщност синтетично произведено лимонтузо, е органична киселина от цитрусови плодове и се използва като естествен консервант за плодове и зеленчуци. Пектинът пък се свързва с плодовата захар при загряване и след изстиване се желира. Така консистенцията на сладкото е перфектна и то не се се разтича, когато го хапвате или приготвяте сладкиши с него.
Да не забравим портокаловите корички – те дадоха тези нежни цитрусови нотки на сладкото.
Опитайте!
Начин на приготвяне:
1.Измийте тиквичките, изчистете ги от семките и ги нарежете на малки кубчета. Посипете ги със захарта, разбъркайте добре и оставете да постоят около час и половина в подходяща широка тава или тенджера.
2.Сложете съда с тиквичките на котлона. Ако не са пуснали достатъчно течност, налейте 50-60 мл вода.
3.След като заврат, прибавете съдържанието на 1 пакетче Gelfix Extra на Dr. Oetker разбъркано с 2 с. л. захар. Разбъркайте и добавете 2 пакетчета портокалови корички Dr. Oetker. Разбъркайте добре и оставете сладкото от тиквички да ври още 8-10 минути.
4. Добавете лимонената киселина, оставете на огъня за още 2-3 минути и дръпнете.
5. Разсипете сладкото в сухи бурканчета, затворете веднага и обърнете с капачките надолу за вакуум.