350 г сушени кайсии
250 г кафява захар
170 г краве масло
50 г белени бадеми
200 г брашно
100 г овесени ядки
30 г кокосови стърготини
1/2 ч. л. сода бикарбонат
Начин на приготвяне:
Кайсиите се заливат с около 250 мл вода. Добавят се 50 г от захарта. Кипват се и се оставят на слаб огън за 20–30 минути.
След това се пюрират. Бадемите се нарязват наедро и се запичат до златисто в загрята на 180 градуса фурна. Брашното се смесва с останалата захар, овесените ядки и содата и се разбърква.
Налива се предварително разтопеното масло и отново се разбърква. 1/3 от тестото се разстила в тава за печене. Отгоре се разпределя кайсиевото пюре. Останалото тесто се смесва с бадемите и кокосовите стърготини и се слага отгоре, като се заравнява добре.
Пече се около 30 минути в загрята на 180 градуса фурна. Охлажда се и се нарязва на парчета.
► Двойно шоколадов кекс с цял портокал