яйца - 3 бр.
захар - 1,5 ч.ч.
брашно - 2,5 ч.ч.
олио - 0,5 ч.ч.
тиква настъргана - 1,5 ч.ч.
стафиди - 100 гр
бакпулвер - 1 пакетче
есенция ванилия - 1 бр.
канела - 1 ч.л.
ром по желание - 3 с.л.
Днешната рецепта за десерт с плътен и наситен вкус идва от Mate Kitchen, които ни разказват как да си приготвим сладкиш с тиква и стафиди. В него не се добавя никаква течност – нито вода, нито мляко, а с добавянето на настърганата тиква тежкото и гъсто тесто се отпуска от нейните сокове, поемайки вкуса, аромата и сладостта ѝ.
От Mate Kitchen ни съветват да не забравяме, че ако печем във фурна с вентилатор, това добавя около 30 градуса към избраната температура. Съобразете го, за да не прегорите вашия сладкиш с тиква и стафиди отвън, а отвътре да остане суров.
Начин на приготвяне:
1. Пресейте брашното и добавете към него бакпулвера, ванилията и канелата. Това е първата стъпка от приготвянето на вашия сладкиш с тиква и стафиди.
2. Разбийте яйцата със захарта. Добавете олиото на части, а след това и брашното, смесено с бакпулвера и ароматите. Бъркайте внимателно с дървена бъркалка. Тестото става тежко и плътно, но се отпуска, когато добавите тиквата.
3. Към готовото тесто добавете тиквата и стафидите и разбъркайте внимателно. По желание можете да накиснете стафидите за няколко часа в ром. Добавете ги в тестото заедно с останалия, непоет от тях ром. Той ще придаде допълнителен вкус и аромат.
4. Печете сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна. Проверявайте периодично с клечка за зъби дали сладкишът с тиква и стафиди е готов.
5. Когато по нея вече не остава полепнало тесто, можете да го извадите. Поднесете вкусния сладкиш с тиква и стафиди с кафе или капучино.