4 средно големи круши
200 г кестени
200 г синьо сирене
50 г краве масло
2 стръка мащерка
3 с. л. мед
сол и черен пипер на вкус
за тестото:
200 г брашно
125 г краве масло
50 г ръжено брашно
1 стрък розмарин
1 ч. л. сол
Начин на приготвяне:
Розмаринът се наситнява, а маслото се нарязва на кубчета.
Двата вида брашно, солта и розмаринът се разбъркват, добавя се маслото и се претрива с ръце, така че да се получат трохи.
Сипват се 2–3 с. л. студена вода и се разбърква. Тестото се оформя като диск и се завива с фолио за свежо съхранение. Прибира се в хладилник за 30 минути.
Кестените се цепват на кръст в основата и се пекат 15–20 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
Обелват се, докато са още топли и се накълцват на едро.
Крушите се обелват и се почистват от семките. Режат се на сравнително тънки парчета по дължина.
Маслото се разтопява в съда, в който ще се пече тартът. В него се слагат първо крушите, които се готвят, докато леко омекнат. След това се подреждат ветрилообразно.
Върху тях се поръсват накълцаните кестени, натрошеното сирене, накълцаната мащерка, меда, сол и черен пипер.
Тестото се разточва, слага се най-отгоре, като се подпъхва отстрани.
Тартът се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до златисто – 30 минути.
След като се извади, се обръща.
- Бърз и вкусен сладоледов десерт
- Диетичен шоколадов десерт
- Императрицата на десертите - мелбата
- Френските сладки "Макарон"
- Как десертът ще ни помогне да отслабнем